Podľa Tomáša Malatinského uvažuje U.S. Steel o odchode od roku 2010

31.01.2013 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) – Spoločnosť U.S. Steel Košice podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) uvažuje o odchode zo Slovenska už od roku 2010. Teda ešte od obdobia predchádzajúcej vlády. "Nemyslím si preto, že je to spôsobené opatreniami tejto vlády v rámci podnikateľského prostredia," uviedol dnes Malatinský v Národnej rade (NR) SR v rámci pravidelnej Hodiny otázok.

Malatinský takto reagoval na otázku poslankyne NR SR za OĽaNO Eriky Jurinovej, ktorú zaujímalo, akým spôsobom minister hodnotí dopad niektorých opatrení tejto vlády na podnikateľské prostredie a či hrozí Slovensku odchod ďalších firiem podobne, ako je to v prípade spoločnosti U.S. Steel.

Malatinský však za dôležité rozhodovacie kritériá firmy pre možný odchod zo Slovenska považuje napríklad legislatívu EÚ v rámci emisií. Tu sa podľa jeho slov predpokladajú značné investície potrebné na ich dodržanie. Rovnako aj distribučné poplatky pre samovýrobcov elektriny či ukončenie daňových prázdnin pre firmu.

"U.S. Steel ešte nie je definitívne rozhodnutá o odchode zo Slovenska," upozornil Malatinský. Sám sa zúčastnil na niekoľkých rokovaniach so spoločnosťou. "Vláda a ja osobne robíme všetko pre to, aby táto spoločnosť pokračovala vo svojich podnikateľských aktivitách na Slovensku," dodal. Možným riešením tejto situácie môže byť podľa neho aj novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorú v utorok (29. 1.) schválil parlament.

Minister však pripustil, že kombinácia konsolidačného balíčka spolu so zhoršením dynamiky trhu práce môže spôsobiť aj negatívne ekonomické vplyvy na podnikateľský sektor. "Snahou vlády a ministerstva hospodárstva je však tieto nevyhnutné dopady minimalizovať," dodal.
 

Vyberte región